Bedrijfsnaam

Hoe maak je de romp van je boot goed schoon?

Geplaatst op

Er zijn veel mensen in Nederland die hun weekenden en vakanties graag op het water besteden, Het ontspannen en het gevoel van vrijheid zijn de grootste redenen waarom het zo populair is. Het schoonmaken van de boot is een jaarlijks terugkerende klus, deze wordt niet echt als leuk ervaren dus vaak raffelen mensen het schoonmaken snel af. Toch is het heel belangrijk om de boot goed te poetsen, veel vuil kan de verf of coating van de boot aantasten waardoor ook de glans van je boot verdwijnt. Wil je je boot verkopen? Dan is het ook belangrijk dat hij er goed uit ziet. Met onderstaande stappen kan je er voor zorgen dat de boot er goed uit ziet.

Het wassen van de boot

Ongeacht de staat van de boot is het belangrijk om de boot eerst goed te wassen. Hiervoor maakt het niet uit of de boot in nieuwstaat of sterk verweerd is. Begin hierbij met het verwijderen van al het vuil, vet en de oude waxlagen. Dit kan je doen met behulp van een speciale bootshampoo.

Matteren

Matteren is het schoonmaken door middel van schuren, vaak wordt dit gedaan om een goede basis te leggen voor een verflaag, aangezien verf dan een betere hechting aan het materiaal krijgt. Het matteren is alleen nodig als de boot verweerd is, of als je er echt een nieuwe verflaag op wilt doen omdat de glans dof is geworden. Het is het beste als je een schuurmachine gebruikt, qua schuurpapier zal je dan meestal beginnen met korrel 4000, daarna 2000 en je kan dan eindigen met de fijnere korrel 1000. Let er goed op dat je bij randen en hoeken niet door de gelcoating heen schuurt.

Grof of licht polijsten

Hierna kan de boot gepolijst worden om de glans er weer in te brengen. Als de boot gematteerd is moet deze grof gepolijst worden, afhankelijk van de machine kan je ook speciale polijstschijven gebruiken. Het is zelfs mogelijk om een schapenvacht met grof polijstmiddel te gebruiken, let er dan wel op dat de vacht regelmatig uitgespoeld wordt.

Bij een lichte verwering van de boot kan je deze licht polijsten, hierdoor zullen kleinere beschadigingen verwijderd worden en de glans zal ook terugkeren. In het geval van donkere boten zal je poetsbanen zien, deze kan je verwijderen door gebruik te maken van hele fijne polijstschijven en een fijn polijstmiddel. Zet het apparaat met een laag toerental op de boot en zorg ervoor dat slechts een lichte druk uitoefent, laat het apparaat het werk doen.

Waxen

Na al deze stappen kan je weer een beschermende laag wax aanbrengen, deze zorgt ervoor dat de glans behouden blijft en dat vuil zich moeilijker kan hechten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Houd onze site in de gaten, zo ben je steeds op de hoogte van interessante informatie. We publiceren onze teksten met grote regelmaat, zo is er telkens iets nieuws te ontdekken.

Contactgegevens

Via info @ strandzeilen-terschelling.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden